DRUGSCONGRES - "Alcohol en NPS: Irrelevantie van het beleidsmatig verschil tussen legale en illegale drugs bewezen?"

ALCOHOL & NPS: irrelevantie van het beleidsmatig verschil tussen legale en illegale drugs bewezen?

10 november – Gent

‘Alcohol maakt meer kapot dan je lief is’; een preventieslogan met een duidelijke boodschap. Toch hebben we nog geen geïntegreerd alcoholbeleid in België. Noodzakelijk? Zeker. 10 procent van de Belgen kampt met een alcohol- probleem. Slechts één op de twaalf zware drinkers zoekt professionele hulp. Bovendien spreken de ervaringen op de spoedgevallendiensten boekdelen. Het stopt niet bij alcohol. De Nieuwe Psychoactieve Stoffen of NPS zijn steeds meer aanwezig op (virtuele) drugsmarkten en vallen nu nog buiten de drugswetten. Gebruikers van deze scheikundige variaties van ‘klassieke’ illegale drugs weten vooraf ook niet wat de kwaliteit is van het product dat ze gebruiken.

Het Drugscongres 2016 – een samenwerking tussen het ‘Insitute for International Research on Criminal Policy (IRCP – Universiteit Gent) en Uitgeverij Politeia – onderzoekt of de irrelevantie van het beleidsmatig verschil tussen legale en illegale drugs is bewezen. Specialisten in verschillende vakgebieden zullen hun ervaringen en expertise delen.

 Het congres wordt geopend door minister van Justitie, Koen Geens. Prof. Dr. Lieven Annemans (UGent) reflecteert rond een (mogelijk) alcoholbeleid en –plan. Voorts gaat Ignaas Devisch dieper in op de filosofische beschouwingen over legale en illegale drugs. Tot slot spreekt Alexis Goosdeel (directeur EMCDDA) over de Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS), een nieuwe wereld vol uitdagingen.

Na de middagpauze kunnen congresgangers kiezen uit vijf workshops:  ‘Alcoholgebruiksruimtes, nu ook in België? – speeddating’, ‘Cannabisteelt: van beeldvorming tot ontmanteling. Multidisciplinaire expertise uit de Lage Landen.’, ‘Nieuwe Psychoactieve Stoffen: nieuwe drugs, nieuwe strategieën?’, ‘Virtuele drugsmarkten: offline halen of omarmen?’ en ‘Middelengebruik in het verkeer: de terugkerende problematiek’. 

Meer info en mogelijkheid tot inschrijven: www.drugscongres.be 

 

Meer info over: