SPORTIVOS : alcohol- en drugproblemen in sportclubs voorkomen en aanpakken

Wie sport denkt, denkt gezond. Toch kan ook een sportclub geconfronteerd worden met (gezondheids)problemen door alcohol of andere drugs. Denk maar aan dronken supporters, agressie rond en op het speelterrein, dealen in de kleedkamers, trainers die een fout voorbeeld geven aan jonge sporters, carpoolen onder invloed, enzovoort.

Sportivos is een preventietraject van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) dat op een voor sportclubs haalbare wijze streeft naar het beperken van problemen door alcohol- en druggebruik. Er wordt stapsgewijs, in 3 fasen, gewerkt aan het uitstippelen van een alcohol- en drugbeleid in een sportclub. Sportivos-clubs streven naar een veilige en zorgzame clubomgeving met gezondheidswinst voor sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers van de sportclub.

Sportivos bestaat uit drie fasen die lopen over minimum drie seizoenen: Sportivos Brons, Sportivos Zilver en Sportivos Goud. Als een club een fase goed ten einde brengt, ontvangt ze een Bronzen, Zilveren of Gouden label.

 

Sportivos Brons richt zich vooral op sleutelfiguren in de club. De clubbestuurders en kantineverantwoordelijken krijgen een vorming over verantwoord schenken van alcohol. Ze worden ook geïnformeerd over de meest relevante wetgeving. Ook de bredere club wordt gesensibiliseerd door gerichte communicatie over Sportivos en door het organiseren van een verkeersveilige actie.

 

Sportivos Zilver breidt de focus uit naar de clubleden. Dat gebeurt o.a. door in de club een alcohol- en drugcoach op te leiden. Hij of zij wordt de centrale spil in verdere sensibilisering en educatie. De clubwaarden worden opgenomen in een charter. De spelers worden betrokken door middel van een educatief spel tijdens de training(en). De club wordt verder ondersteund in het zoeken naar extra manieren voor fondsenwerving.

 

Sportivos Goud focust op een meer structurele inbedding van de initiatieven in de clubgemeenschap. De alcohol- en drugcoach profileert zich in de club als aanspreekpunt en als trekker van activiteiten over het thema (bv. een infoavond voor ouders en sporters). Daarnaast worden de engagementen uit het charter verankerd in regels en procedures in het clubreglement. Er treedt ook een structureel systeem voor veilig vervoer van sporters en clubleden in voege.

Meer info, of interesse om hiermee aan de slag te gaan? Contacteer de Drugpunter uit jouw buurt! Contactgegevens vind je hier.

Foutmelding

Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (regel 1369 van /home2/webspotb/public_html/domains/drugpunt/includes/bootstrap.inc).